Plýtvání jídlem je oblíbenou neřestí mnohých současníků, a především pokud jde o pečivo, objemy vyhozených potravin jsou alarmující. Polští designéři se rozhodli na tento problém upozornit, namísto protestů s transparenty se ale raději zavřeli do dílny s kupou starých baget. A výsledek? Stylové stoly, které si zamilujete.
Taky doma neustále vyhazujete staré nespotřebované pečivo, a často je vám nevyužitých potravin líto? Pak rozhodně nejste jediní. Bohužel jakmile housky a chléb ztrácí na křupavosti, většinu z nás nenapadne nic lepšího, než je nasměrovat do koše. Naštěstí designéři obvykle věci vidí jinak, než většina populace. A ti z polského studia Rygalik vymysleli skutečnou bombu. Ze starých ztvrdlých baget vyrobili stoly, ke kterým si můžete klasicky sednout, a vychutnat si třeba čerstvou bagetu ke snídani....
Studio Rygalikprostřednictvím kolekce BaguetteTables představuje stoly vytvořené ze suchých různě dlouhých klasických francouzských baget, které jsou překrojené a natěsnány jedna vedle druhé. Právě řez přitom tvoří „desku" stolu. Nejdelší bagety slouží zároveň jako nohy stolu, kratší pak jen vyplňují povrch tak, aby tvořil souvislou plochu. O tom, že je nábytek vytvořen právě z pečiva, přitom není nejmenších pochyb ani z dálky, naopak, designéři se jej snaží maximálně vyzdvihnout. Důvodem přitom není jen estetická stránka, ale také ta filosofická.
K vytvoření BaguetteTables, jak se kolekce jmenuje, totiž designéry přiměla studie provedená v Rakousku, ze které vyplynulo, že jídlo vyhozené pouze v rakouské metropoli Vídni by mohlo bez potíží živit polovinu obyvatel Štýrského Hradce, což je druhé největší město Rakouska, právě za Vídní. Tuto alarmující informaci se designéři rozhodli nenechat upadnout v zapomnění, a pomocí designu nábytku chtějí provokovat k diskuzi.
foto a zdroj: http://www.designboom.com